Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dit was Jonge Helden 2023

Dit was Jonge Helden 2023

Jonge Helden is jeugdwerk met, voor en door kinderen en jongeren. Ook in 2023 deden we aan ontdekken, spelen, experimenteren, creëren en entertainen. Het afgelopen jaar maakten wij opnieuw onze missie waar: wij scheppen een kader waarbinnen iedereen zichzelf kan zijn en gestimuleerd wordt om als creatieve en ondernemende persoon in de samenleving te staan. En dat allemaal voor en vanuit onze kern: onze vrijwilligers!

Benieuwd hoe we dat deden? Ontdek in deze blogpost onze hoogtepunten en laat jezelf inspireren. We steken er namelijk gratis en voor niets enkele uitgewerkte activiteiten bij, waarmee jij zelf aan de slag kan gaan.

 

Jonge Helden Participatie

 

Participatie staat voor verantwoordelijk doen, meedoen en laten meedoen. We werken bewust aan een omgeving waar klein en groot gestimuleerd wordt om betrokken te zijn en samen dingen te doen. Daarbij is het belangrijk dat kinderen en jongeren zichzelf kunnen zijn en zich welkom voelen. Samen met het Overkophuis Gent ontwikkelden we een inspirerende sessie voor andere jeugdwerkers en jeugdconsulenten. We deelden onze tips en tricks om kinderen en jongeren een veilige haven te bieden waar ze vrijelijk hun gedachten kunnen uiten

 


 

Een veilige omgeving om te participeren betekent ook dat je je eigen grenzen kan benoemen en aangeven. Onze vrijwilligers gingen aan de slag met de Aanstokerij en ontwikkelden het spel ‘plezier tot hier’.
Ga zelf met je jongeren aan de slag en download het spel gratis op de website van de Aanstokerij! 

 

 

 

 

Ook groepen die minder vanzelfsprekend kunnen participeren in onze maatschappij willen we hier bewust in versterken. Voor het tweede jaar op rij werkten we mee aan de Zomerschool van stad Leuven. Meer dan 150 jongeren deden mee aan 1 van onze 14 workshops. In het najaar nodigden we de niet-begeleide minderjarige asielzoekers uit het Opvangcentrum van Steenokkerzeel uit. In afwachting op een plek waar zij volwaardig kunnen beginnen inburgeren en participeren betekent een dag spelen veel voor hen. Zeker als dat kan op de Jonge Helden-manier. De activiteiten die we hadden voorbereid bleken niet bij iedereen aan te slaan, maar samen met hen kreeg de dag toch een prachtige invullen. Participeren is ook loslaten

 

 

 

Jonge Helden Diversiteit

 

Inzetten op doelgroepen die niet vanzelfsprekend hun weg naar het jeugdwerk vinden maakt onze organisatie rijker en meer divers. We doen dit met exclusieve projecten maar werken tegelijkertijd hard aan het zo toegankelijk mogelijk maken van ons volledig aanbod. Al jarenlang brengen we creatief jeugdwerk binnen in gevangenissen. In 2023 organiseerden we bijna 40 creatieve activiteiten in verschillende gevangenissen, om zo tijdens het kinderbezoek ouders en kinderen met elkaar te laten verbinden. 

Tijdens de krokusvakantie trokken we naar Jeugdzorg Ter Elst. Binnen de veilige haven van hun leefgroepen gingen we ‘op Jonge Helden-kamp’. Zowel vrijwilligers van Jonge Helden als leefgroep-begeleiders van Ter Elst stonden tijdens de activiteiten paraat om de kinderen te ondersteunen. De ene nam vooral de inleving en spelleiding op zich, de ander eerder zorg en aansturing. Er werd van elkaar geleerd.

Om financiële drempels te verlagen werken wij samen met Iedereen Verdient Vakantie. Via hun kanalen vinden deelnemers de weg naar ons aanbod, wij springen financieel bij met extra middelen. We gaven ouders ook de kans om een extra bijdrage te betalen bij de inschrijving van hun kind(eren). Zo konden we samen 45 deelnemers mee laten spelen op onze speelweken, kampen of cursussen aan sterk verlaagd tarief. 

We merken al een tijdje dat het voor ons moeilijker is om Limburgse jongeren te bereiken met onze kadervormingen. Om de drempels hierrond in kaart te brengen, organiseerden we een bevraging onder hen. Benieuwd naar de resultaten hiervan? Duik er hierin en ga er vooral zelf mee aan de slag!

 

Jonge Helden Creativiteit

 

Jonge Helden biedt een veilige omgeving waarin kinderen en jongeren het plezier en de mogelijkheden van creativiteit kunnen ontdekken. Tijdens onze kampen en speelweken in de zomer van 2023 ontwikkelden onze vrijwilligers weer de meest creatieve spelen en activiteiten. Zin om zelf met kinderen creatief aan de slag te gaan, duik dan zeker eens in onze inspirerende activiteitsfiches.

Het thema van de Warmste Week dit jaar was ‘opgroeien zonder zorgen’, wat ons nauw aan het hart ligt. Daarom gingen we samen met de kinderen van basisschool De Frères uit Brugge creatief aan de slag en maakten we 'de Warmste Kunst'. Voor herhaling vatbaar!

Wij waren benieuwd of ouders en deelnemers ook zo enthousiast zijn over onze creatieve insteek en stelden hen de vraag: wat overtuigt jou om mee te gaan op een kamp of speelweek? Ook deze resultaten delen we graag met jullie: Bevraging Arca_resultaten.pdf & Bevraging Deinze_resultaten.pdf.

 

Jonge Helden Expressie

 

 

Jonge Helden wil alle kinderen en jongeren de kans geven om zich aan anderen te tonen in een veilige omgeving. Om tot expressie te komen, vertrekken we vanuit de verwondering over de wereld. Ook in 2023 vielen we weer om van verbazing over de kracht van deze werkvorm tijdens onze cursussen. (Hoofd-)Animatoren in spé krijgen tijdens hun cursus telkens een doorwerkopdracht. Zo creëerden cursisten hoofdanimator een muzische beleving waarbij de basiscursisten vergaten dat ze naar andere cursisten keken, maar volledig meegezogen werden in een fantasievolle belevingswereld.

 

 

 

 

Tijdens de zomer ontdekten we samen met Ingegno ook de kracht van De Creatieve STEM. Ons buitenlands kamp Elementaris werd dankzij onze samenwerking een tocht vol ontdekking, waar creativiteit en wetenschap hand in hand gingen. Op voorhand kwam de Creatieve STEM onze vrijwilligers ook al inspireren met workshops rond snijplotters, elektronica … 

 

 


 

Jonge Helden Vrijwilligers

 

Al onze bovenstaande activiteiten werden mee waargemaakt door het kloppende hart van onze organisatie: onze vrijwilligers. Meer dan 130 vrijwilligers gingen in 2023 in totaal zo’n 837 dagen aan de slag. Niet alleen inspireren ze zo onze deelnemers, ze inspireren ook elkaar. Op KABAS komen vrijwilligers van verschillende organisaties bij elkaar om uit te wisselen over vorming in het jeugdwerk. Samen met de instructeurs van Koning Kevin vullen ze dit weekend met hun eigen expertises. Geef jij wel eens vorming in het jeugdwerk, reserveer dan alvast de datum van volgend jaar in je agenda: KABAS 2024 - 22 tot 24 november!

We geven onze vrijwilligers ook graag de kans om zich te laten inspireren ‘op een ander’. Daarom introduceerden we in 2023 de vormingsbonnen. Via een eenvoudige aanvraag betalen wij tot wel 40 euro terug aan de kosten voor een interessante vorming die zij elders willen volgen. In 2024 meer van dat: ga ervoor! 

 
 
 
 
 
Ten slotte, dat de focus niet altijd op vormend en inspirerend moet liggen, bewijst het succes van onze Jonge Helden-cafétjes. In 2023 organiseerden we 5 keer een avond vol gezelligheid om bij te kletsen, een spelletje te spelen, herinneringen op te halen… en we zagen dat het goed was!