Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

2020: een jaar in projectgroepen

2020: een jaar in projectgroepen

Op 10 november 2019 trapte we onze nieuwe projectgroepen af op Vonkwerk.

Hierna hadden we een arsenaal aan goed doordachte projecten en enthousiaste vrijwilligers. Maar zoals jullie allemaal wel gemerkt hebben is 2020  volledig anders gelopen dan verwacht. 
 

Het werd een jaar van omgooien, omdenken en aanpassen. Maar desondanks hebben we met onze projectgroepen enkele geweldige dingen kunnen verwezenlijken. En met “we” bedoelen we vooral jullie, de vrijwilligers. Bedankt iedereen die zijn schouders onder een project heeft gezet en mee geholpen heeft om er het beste van te maken!
 

Dus wat is er gebeurd? 
 

MERCH

Door vrijwilligers, voor vrijwilligers. Elke Jonge Held heeft deze zomer onze nieuwe Jonge Helden T-shirt gedragen. Liefst volledig ondergetekend en geschreven met leuke boodschappen van je team. Hiernaast hebben we, na jaren vraag, ook te coole Jonge Helden sokken uitgebracht! Je kan ze nu kopen op de Jonge Helden shop!
 

AANDENKEN DEELNEMERS

Ook de deelnemers hebben hun eigen T-shirt mogen personaliseren. Hier zijn enkele prachtige pareltjes en ook heel wat ‘mooie pogingen’ uitgekomen. Een gadget vol expressie, zoals het hoort bij Jonge Helden!  

 

INCLUSIEKOFFERS

Bij Jonge Helden willen we dat elke vrijwilliger alle benodigdheden heeft om elk kind een fijne zomer te bieden. Een aantal inclusiegebeleiders bundelden hiervoor hun kennis. Er ging deze zomer, op elk initiatief, een stevig gevulde koffer mee vol handige tools om drempelverlagend te werken. Deze koffers worden verder gefinetuned voor volgende zomer. 

 

STAGIAIR HOOFDANIMATOREN

Samen met Anton hebben een aantal hoofdanimatoren zich stevig gebogen over de vraag: ‘hoe coachen we best SHA’s en beginnende HA’s bij Jonge Helden?’ Ze schreven aan een coachingsdocument waar we volgende zomer mee aan de slag gaan. Dit is bijna (maar nog niet helemaal) af. 

 

ONZE INSTRUCTEURS

… hebben dit jaar ook stevig de koppen bij elkaar gestoken. Zo gingen ze in verschillende projectgroepen aan de slag met het stagetraject voor instructeurs, de spelsessies op basiscursus en het A-boek. Maar nog straffer: ze werkten een volledig online en offline vormingsaanbod uit! Verschillende jeugdwerk organisaties deden hier al beroep op. Je vindt ze op onze website.
 

EVENEMENTEN

Jonge helden dag 2020 was een succes! Met een klein team hebben een fijn thema ineen gestoken dat bovendien ook volledig coronaproof was. We hebben een dag vol spel, plezier en te gekke sessies kunnen organiseren. Een perfecte afsluiter van de zomer. 

 

In de koelkast ..

Niet alle projecten zijn volledig uitgewerkt. Soms was dit omdat er teveel hooi op de vork van het team lag of omdat het idee nog niet helemaal klopte. Maar natuurlijk hadden we vooral last van Corona die een stokje voor onze plannen stak. Deze ideeën staken we in de koelkast voor een andere keer. 

 

EVENEMENTEN

We hadden heel wat plannen om elkaar meer te zien in 2020. Er stond een team klaar voor het voorbereidingsweekend, dat net op de valreep moest geannuleerd worden. Er waren ook plannen voor meer bindende activiteiten en café-momentjes onder de vrijwilligers. We hadden zelfs een barbecue op de agenda staan voor oude en nieuwe kookploegen. Maar helaas. Voorlopig gaan we nog even digitaal door, maar we blijven wel zoveel mogelijk gezellige momenten voor elkaar creëren. 

 

PROMO 

Andere projectgroepen dachten na hoe we Jonge Helden meer in de verf konden zetten naar de buitenwereld toe. Zo dacht een groep na over een Jonge Helden-kraam waarmee we nieuwe vrijwilligers konden aantrekken op scholen. Er was ook een plan om tijdens de zomer elke speelweek de Jonge Helden Instagram te laten overnemen. Deze groepen raakten niet helemaal uit de startblokken. 

 

INCLUSIEPROJECTEN

Naast de succesvolle koffers zweefden er nog een aantal andere inclusieprojecten rond. Zo dachten we na hoe we onze visie op inclusie konden uitdragen naar de buitenwereld. Hier werd geen projectgroep voor gevonden, maar namen we wel mee in ons inclusiebeleid.  We spraken ook opnieuw met het vluchtelingencentrum van Scherpenheuvel over nieuwe vluchtelingenanimaties. Helaas hadden we ook daar niet op Corona gerekend. 
 

EN NU? 

2020 was ondanks de vele tegenslagen en aanpassingen een goed jaar voor projecten. We merken dat vrijwilligers steeds meer samen aan de slag gaan en eigen engagementen op tafel leggen. We hebben niets liever, want Jonge Helden is van jullie! Daarom lanceerden we een online ideeënbus voor al jullie voorstellen en input.

 

We gingen hier zelfs al niet-zo-stiekem mee aan de slag. Hoewel Vonkwerk dit jaar niet kon doorgaan hebben we online minstens evenveel denkwerk verzet op Glitchwerk! Er zitten een aantal heel fijne projecten aan te komen voor 2020-2021. Opnieuw, door en voor vrijwilligers. Hou de pagina’s in het oog, want misschien duikt binnenkort het perfecte project op voor jou …