Corona

Update 28/10: aanpassingen aan maatregelen voor het jeugdwerk

De Vlaamse regering heeft gisteren besloten om de corona maatregelen te verstrengen. Waar voorheen ik code rood jeugdwerk activiteiten voor jongeren +12 jaar nog mogelijk waren, zijn deze nu niet langer toegelaten.
Activiteiten voor kinderen onder de 12 jaar kunnen wel nog, maar zonder overnachting en met enkele nieuwe maatregelen.


Jonge Helden besloot vorige week al om alle geplande activiteiten tot en met 19 november te annuleren, omdat wij in deze periode uitsluitend activiteiten gepland hadden voor jongeren +12 jaar.

In vorige update kan je meer lezen over deze beslissing. 

 

Wil je meer weten over de huidige maatregelen? Dan kan je hier meer informatie vinden.
 

Zoals altijd staan wij open voor vragen, opmerkingen, ideeën … Je kan ons bereiken op info@jongehelden.be of op 016 66 43 70.

 

Update 23/10: Jeugdwerk stapt over naar code rood.

Het is zover, vanaf vandaag stapt heel het jeugdwerk over op code rood. Dit blijft zo tot en met 19 november. 

Hieronder zetten we even op een rijtje wat er wel en niet mag binnen de nieuwe maatregelen voor code rood.  


Voor jongeren +12: 

 • Is overnachting niet meer mogelijk.
 • Mag je buitenactiviteiten organiseren met max 50 personen. 
 • Binnenactiviteiten zijn hoogst uitzonderlijk en mogen met max 20 personen. 
 • Social distancing en mondmaskers zijn verplicht zoals in het onderwijs.
 • Moet je activiteiten vermijden met intens fysiek contact.

 

Deze regels zijn voor de gewone werking. Voor de herfstvakantie zijn er kleine nuances op bovenstaande regels: 

 • Overnachtingen zijn in de vakanties niet mogelijk, met uitzondering voor -12. Voor 12-14 met de extra voorwaarde van minimaal 4 nachten, maximale ventilatie en afstand houden.
 • Voor +15-jarigen is meerdaags aanbod mogelijk maar enkel zonder overnachting.

Meer informatie over de nieuwe maatregelen vind je op de website van De Ambrassade.
 

Tijdens het najaar organiseren wij bij Jonge Helden uitsluitend activiteiten voor jongeren +12 jaar. De meeste van onze activiteiten situeren zich binnen en met overnachting.
We hebben geprobeerd om onze concepten om te draaien, maar helaas is dit niet mogelijk binnen de huidige maatregelen.

Daarom konden we niet anders dan zowel onze animatorcursus in de herfstvakantie als onze themacursussen te annuleren. Iedereen die ingeschreven stond, hebben we persoonlijk gecontacteerd om samen te kijken naar een oplossing. Hiernaast kozen we voor onze vrijwilligersactiviteiten voor een online alternatief.

We vinden dit natuurlijk zeer spijtig, maar veiligheid staat op de eerste plaats. 

 

 

 

Update 14/10: Code oranje in het jeugdwerk 

Vanaf vandaag, 14 oktober, geldt voor heel het jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel code oranje. Dat hebben de ministers van jeugd in overleg met het departement jeugd, De Ambrassade en Bataljong beslist. 

Nu wat houdt dat juist in die ‘code oranje’? Om het even kort samen te vatten:


Mondmaskers zijn verplicht voor alle binnenactiviteiten vanaf 12 jaar. We kunnen enkel een bubbel vormen, waar mondmaskers en afstand niet verplicht is, in de buitenruimte.

Gelukkig waren we hier bij Jonge Helden al een wat op voorbereid. Alle geplande activiteiten kunnen doorgaan, met hier en daar wat tweaken aan de formule: 

 

 • Onze (thema)cursussen kunnen mogelijk doorgaan met mondmaskers en afstand. Hiervoor voorzien we steeds voldoende plaats, zowel tijdens de sessies, het eten als het slapen. 
 • Onze vrijwilligersactiviteiten gaan ook door met mondmasker en afstand. We kozen voor de mogelijkheid tot overnachting weg te laten. 

Iedereen die ingeschreven is op een jonge Helden-initiatief mag de komende dagen een mailtje van ons verwachten, waarin we meer informatie geven over de maatregelen van jouw initiatief. 

Naast deze aanpassingen blijven we natuurlijk inzetten op handhygiëne, contactoppervlaktes ontsmetten, contactmomenten beperken, de nodige medische info verzamelen …   Zodat iedereen op een veilige manier kan genieten van het geweldige creatieve jeugdwerk!

Zeker niet te vergeten: onze (digitale) deur staat altijd open voor vragen, opmerkingen en bedenkingen. Stuur een mailtje naar info@jongehelden.be of contacteer ons op 016 77 43 70. 

 

Update 24/09: Hoe was de zomer? Hoe ziet het najaar eruit? 

De zomer van 2020. Dat waren 34 speelweken, kampen en cursussen waar we ten volle hebben ingezet op creativiteit, plezier en veiligheid. We speelden spelletjes in onze bubbels, verzonnen te gekke liedjes om het handen wassen op te leuken en kwamen op creatieve oplossingen om de social distancing te overbruggen. Al deze inspanningen hebben hun resultaat gehad: een hele zomer zonder één enkele besmetting!
Hiervoor een welverdiende bedankt aan alle vrijwilligers en alle deelnemers. Samen maakte we er een top zomer van.

Nu de zomer erop zit, blijven we natuurlijk niet stil zitten. Dit brengt ons bij de volgende vraag:

Hoe ziet het najaar bij Jonge Helden eruit? 

In het najaar staan er voor Jonge Helden geen kampen of speelweken op de agenda, maar wel tal van cursussen, vormingen en vrijwilligersactiviteiten. Deze willen we natuurlijk ook zo veilig mogelijk organiseren. 

Midden september lanceerde De Ambrassade samen met de veiligheidsraad een nieuwe set jeugdwerkregels voor het werkjaar, waar alle activiteiten aan moeten voldoen. Deze zijn gebaseerd op de kleurcodes die scholen en gemeenten hanteren.

Bij Jonge Helden zijn wij druk bezig met onze activiteiten te herdenken. We willen dat onze activiteiten niet enkel volledig coronaproof kunnen doorgaan, maar ook dat we er de maximale beleving uit kunnen halen voor deelnemers en vrijwilligers. Dit vraagt natuurlijk veel maatwerk, want we zijn afhankelijk van de locatie, deelnemers, team … Daarom gaan wij steeds per activiteit communiceren met welke regels iedereen rekening moeten houden.

Door deze nieuwe set jeugdregels hebben we ook een nieuwe deelnamevoorwaarde moeten toevoegen: Je kan niet deelnemen aan een Jonge Helden-intiatief als jouw school of gemeente zich in code rood bevindt. Onze volledige deelnamevoorwaarden kan je hier lezen.

Het najaar ziet er misschien hier en daar wat anders uit dan gepland, maar dit neemt niet weg dat wij er enorm uitkijken naar alle activiteiten van het najaar en ons voor de volle 200% gaan smijten.

Heb je nog een vraag of wil je graag iets kwijt? Stuur een mailtje naar info@jongehelden.be of contacteer ons op 016664370. Wij staan altijd paraat!
Update 22/05: De jeugdwerkzomer gaat door!


Vandaag op 22/05 sprak de nationale Veiligheidsraad de verlossende woorden uit: Jeugdwerk kan deze zomer doorgaan.
Dit betekent dat alle speelweken, kampen en cursussen van Jonge Helden die deze zomer gepland staan, door kunnen gaan. 


Natuurlijk moeten deze initiatieven op een veilige manier georganiseerd worden, met aandacht voor de nodige maatregelen die een virus-vrije en veilige omgeving creëren. Dit om vrij te kunnen spelen en ontdekken, zoals we dat in het jeugdwerk zo graag doen. Jonge Helden werkte de hele lente samen met jeugdwerk en virologen aan een manier om de vakantie van 2020 veilig vorm te geven. Ons uitgangspunt: we willen achter de schermen zoveel mogelijk werk leveren, om voor kinderen en jongeren jeugdwerk te kunnen organiseren dat zo normaal mogelijk aanvoelt. En dat is ons gelukt. We staan deze zomer opnieuw voor creatief en ongeremd jeugdwerk, zoals elk jaar. Alleen doet Jonge Helden achter de schermen dit jaar een heleboel extra om de veiligheid te kunnen garanderen. 

We danken dan ook alle jeugdwerkers, ministers en virologen die hun koppen bij elkaar staken om dat waar te maken.  Alles wat je hieronder leest is een resultaat van denkwerk door virologen, Minister Dalle, Minister Glatigny, Departement CJM, Bataljong, VVSG, CJT, de Vlaamse Jeugdraad en het jeugdwerk zelf, met Jonge Helden als jullie vertegenwoordiger.

Wil je graag al even verder lezen over welke maatregelen Jonge Helden als jeugdwerkorganisatie nu precies zal aanhouden deze zomer? Dan kan je hieronder in de uitgebreide tekst duiken. Onderstaande maatregelen zijn het algemene kader waaraan elk van onze initiatieven zal voldoen. Opnieuw, wij brengen jou in de loop van de komende twee weken op de hoogte van hoe deze maatregelen zich vertalen naar jouw eigen kamp, speelweek of cursus. Hou je mailbox dus in de gaten! 
 

Heb je toch nog vragen die al eerder bij je opkomen, laat het ons dan zeker weten. Wij hebben een permanentiesysteem opgezet op maandag 25 mei, om jullie de komende dagen en weken zo goed mogelijk te woord te staan. Heb je een vraag? Stel ze dan via dit formulier.
Is je vraag dringend, dan kan je ons bereiken op 016 66 43 70.

 

Wij kijken er ongelooflijk naar uit om jullie deze zomer allemaal terug te zien, we zijn dankbaar dat dat kan ook in deze onzekere tijden. We werken hard verder aan een zomer vol jeugdwerk avontuur en zetten de handzeep alvast klaar naast de zonnemelk! 

 

Groet - Het Jonge Helden team
 Picotgrammen van De Ambrassade. 


DE ALGEMENE MAATREGELEN
 

In de set algemene maatregelen, wordt over volgende onderwerpen maatregelen neergeschreven: 

 • Wie kan aanwezig zijn?
 • Organisatorische maatregelen.
 • Hygiëne maatregelen.
 • Aard van de activiteit aanpassen.
   

Wie kan aanwezig zijn?

 • Iedereen die gezond is en niet tot een risicogroep behoort. 
 • Als je behoort tot een risicogroep, heb je toestemming nodig van een arts om deel te nemen aan de activiteiten. 
 • Kinderen die ziek zijn of waren (oa symptomen vertoonde in de voorbije vijf dagen) kunnen niet deelnemen aan de activiteiten.
   

Andere maatregelen: 

 • We voorzien een standaard medische fiche (met oa persoonsgegevens, gegevens huisarts en gezondheid kind/jongeren)  die door iedereen ingevuld moet worden. Deze ontvangen ingeschreven deelnemers ten laatste één week voor de aanvang van het initiatief.
 • We houden aanwezigheidsregisters bij met contactgegevens. Zo kunnen we, indien een deelnemer symptomen vertoont, gemakkelijk achterhalen met wie hij/zij contact heeft gehad en deze personen verwittigen.   
 • Wie binnen de 5 dagen na de activiteit symptomen vertoont, moet dit aan zijn/haar huisarts melden en Jonge Helden op de hoogte brengen.


 

Organisatorische maatregelen 

 • We organiseren onze activiteiten in verschillende contact bubbels van 50 personen. (Voorbeeld van een contact bubbel: deelnemers speelweek, begeleiders en vrijwilligers)
 • Een kamp/speelweek/cursus kan bestaan uit meerdere contact bubbels. Alle initiatieven kunnen dus doorgaan op de geplande locaties.
 • Binnen de contact bubbel geldt geen social distancing en is het gebruik van mondmaskers niet nodig. 
 • De contactbubbels worden begeleid door vaste begeleiding. 
 • Ophalen en brengen van kinderen gebeurt bij de bubbel waartoe het kind behoort. Hierover meer, per specifiek initiatief.
 • Contact met externen wordt vermeden. Is dit niet mogelijk, wordt er wel gebruik gemaakt van een mondmasker en social distancing. 

 

In geval van ziekte: 

 • We voorzien op elke locatie een plek waar kinderen, jongeren of begeleiding zich kan afzonderen van de groep bij het vertonen van ziektesymptomen.
 • We voorzien een noodprocedure die we jullie verder toelichten in komende communicatie.
 • Bij een eventuele besmetting komen we zo snel mogelijk met ouders en hun vertrouwde medische professionals in contact. Jonge Helden heeft hiervoor zoals altijd een goed uitgewerkt permanentiesysteem.
   

Enkele adviezen:

 • We adviseren ouders om geen verschillende jeugdwerk activiteiten te plannen in dezelfde week, maar vooral om bij dezelfde jeugdwerking te blijven. 
 • Het is aanbevolen om min. 1 week na een jeugdwerk activiteit geen contact te hebben met grootouders of risicogroepen, om de risico's te blijven beperken. 
   

Hygiëne  maatregelen

 • We wassen de handen regelmatig. Zeker en vast bij start en einde  van een activiteit, voor en na maaltijden en bij toiletbezoek. 
 • We hoesten in de elleboog, maken enkelvoudig gebruik van wegwerpzakdoeken en plaatsen afgesloten vuilbakken. 
 • Indien het niet anders kan, moeten +12 jarigen die in contact komen met externen mondmaskers dragen. Deze voorzien wij. 
 • We reinigen contactoppervlakken regelmatig, volgens de voorschriften. 
 • Ruimtes waar men in speelt of slaapt, worden regelmatig verlucht. 
 • Al het gebruikte materiaal blijft zoveel mogelijk binnen de bubbel. Is dit niet mogelijk, dan wordt dit ontsmet. 
 • Materiaal dat aangeboden wordt door externen, moet geleverd worden binnen de hygiënische maatregelen
   

Aard van de activiteit 

 • Alle activiteiten worden zoveel mogelijk in de buitenlucht georganiseerd. Bij Jonge Helden is dit al zo. 
 • Alle activiteiten worden zoveel mogelijk op eigen locatie gehouden. 
 • Indien contact met externen noodzakelijk is voor de activiteit (bijvoorbeeld gast medewerking) passen we de veiligheids- en hygiënevoorschriften toe.
 • We vermijden dit zoveel mogelijk
   

Bij een uitstap:

 • Blijven we in de bubbel en laten we geen externe toe. 
 • Houden we altijd voldoende afstand tegenover anderen die niet tot de bubbel behoren. Zowel op openbare plaatsen en ruimtes als vervoer. 
   

Zoals al eerder vermeld is dit een generiek protocol, met algemene maatregelen. De concrete invulling per initiatief moeten we nog even op punt zetten. Dit communiceren we zo snel mogelijk naar alle betrokken partijen.

 

Meer informatie over de jeugdwerkzomer kan je vinden op de website van De Ambrassade.
 

Meer updates? Bekijk ze hier!