Animatortraject

JOUW TRAJECT ALS ANIMATOR (IN SPÉ)

 

REGISTREREN

Ben je minimaal 15 jaar oud en wil je met je animatortraject starten, dan moet je de overheid hiervan op de hoogte brengen. Zij bezorgen je op het einde van de rit het officiële attest. Registreer je als deelnemer op www.mijnkadervorming.be om een KAVO-ID te ontvangen. Eens je geregistreerd bent, kan zowel je cursusverantwoordelijke als je stagebegeleider met dit ID jouw beoordeling invoeren. Via de website kan je ook zelf je traject opvolgen.​​​​​​​​​​​​​​ Meer details.
 

 

 

 

CURSUS

Denk je bij het woord cursus meteen aan school, dikke boeken en saaie leerstof? Vergeet het! In de cursus animator ontdek je al spelend wat een goede animator moet weten: spelopbouw, inkleding, leefwereld van kinderen, omgaan met moeilijke situaties, bouwen aan een groep, en nog veel meer. Je wordt tijdens zo'n cursus begeleid door straffe instructeurs. Zij geven de aanzet met nieuwe ideeën, verrassende technieken of een meeslepend spel, aan jou om te scoren. Je krijgt uitdagende opdrachten voorgeschoteld en meer dan eens zullen je grenzen verlegd worden. Zodra je gestart bent met de cursus, heb je 3 jaar tijd om je traject af te werken.​​​​​​​ Bekijk hier het overzicht van Jonge Helden-cursussen. Wist je dat elke gemeente (een deel van) je inschrijvingsgeld terugbetaalt? Bekijk op deze kaart de voorwaarden voor jouw gemeente.

 

 

STAGE

Na het theoretisch luik komt het praktisch luik, namelijk een stage. Deze moet in totaal 50 uur bedragen. De cursusorganisator blijft de eindverantwoordelijke over je stage, maar waar je precies je stage doet dat mag je in zekere mate zelf kiezen. Een lijst van erkende stageplaatsen vind je op www.mijnkadervorming.be.De stagebegeleider schrijft in je stageboekje zijn eindoordeel en duidt aan of je volgens hem/haar geslaagd bent (of niet). Als de beoordeling positief is, krijg je een uitnodiging voor het eindevaluatiemoment.​​​​​​​ Meer details. Zin in stage bij Jonge Helden? Tof! Neem dan zeker een kijkje op onze pagina voor vrijwilligers.

 

 

 

EINDEVALUATIE

Voor je je attest kunt ontvangen, moet je nog deelnemen aan een eindevaluatie van 4 uur. Schrijf je daarvoor in bij de vereniging waar je de cursus volgde. Volgde je die bij Jonge Helden, zoek dan bij ons cursusoverzicht op 'Terugkomdag'. Dankzij het stageboekje heeft de begeleider van het evaluatiemoment een mooi zicht op de groei die de kandidaat-animator heeft doorgemaakt. Het evaluatiemoment dient om een conclusie te maken van het individueel traject en te helpen bij het zoeken naar verdere groeimogelijkheden op vlak van de competenties. Om je animatorattest te kunnen ontvangen, moet je 16 jaar geworden zijn.​​​​​

 

 

 

PROFICIAT!

Vanaf nu ben jij animator in het jeugdwerk! Je kan aan de slag in een jeugdvereniging, een vakantieorganisatie, een speelpleinwerking... Als animator kan je ook blijven groeien. Zo kan je allerlei extra vormingen volgen, om je eigen creativiteit aan te scherpen, je expressieve bagage te vergroten of je vaardigheden als jeugdwerker uit te bouwen. En ben je klaar voor de volgende stap? Dan kan je starten aan het traject voor hoofdanimator of zelfs instructeur in het jeugdwerk.​​​​​​​ Bekijk hier het overzicht van Jonge Helden-cursussen.